Zmeny vo výkone činnosti AGaK

V zmysle zákona NR SR č. 487/2021 § 6 je autorizovaný geodet a kartograf povinný písomne oznámiť komore zmeny údajov do 15 dní odo dňa ich zmeny.

Uvedené sa týka nielen osobných údajov, ale aj formy výkonu činnosti AGaK, nakoľko sú tieto zmeny potrebné k registrácii údajov do Sociálnej poisťovne a do Registra a identifikátora právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (RPO). Túto povinnosť má KGK podľa zákonov č. 461/2003 o sociálnom poistení a č. 272/2015 o RPO.

Nasledujúce informácie sú získané na základe rokovaní so SP a komora nenesie zodpovednosť v prípade ďalších možných zmien v podnikateľskom sektore. Vždy je potrebné riadiť sa pokynmi pracovníkov SP.

Zmeny spôsobu z FO na vlastníka, spoluvlastníka, konateľa alebo zamestnanca PO

a) v prípade zmeny spôsobu výkonu činnosti AGaK z FO na vlastníka, spoluvlastníka, konateľa PO bez príjmu je potrebné doručiť Sociálnej poisťovni tlačivo – VYHLÁSENIE č. 113

b) v prípade zmeny spôsobu výkonu činnosti AGaK z FO na zamestnanca PO (s príjmom) je potrebné doručiť Sociálnej poisťovni tlačivo – VYHLÁSENIE č. 114

Pozastavenie alebo ukončenie výkonu činnosti AGaK

V prípade pozastavenia/ukončenia živnosti je nevyhnutné, aby si FO – majiteľ živnosti a súčasne autorizovaný geodet a kartograf pozastavil/ukončil aj členstvo v KGK.

Prerušenie/zánik živnosti neznamená aj prerušenie/zánik slobodného povolania AGaK, a opačne. V prípade, ak administratívne povinnosti splníte len u jedného z nich, Sociálna poisťovňa Vás i naďalej bude evidovať ako SZČO.

V prípade pozastavenia/ukončenia výkonu činnosti podľa §10 ods. b) – v mene a na zodpovednosť PO osoby vykonávajúcej GaK činnosti (sro a iné)  ako vlastník, spoluvlastník, konateľ alebo ako zamestnanec, je nevyhnutné, aby si autorizovaný geodet a kartograf pozastavil/ukončil aj členstvo v KGK.
Ak však plánuje ďalej vykonávať činnosti AGaK ako FO je potrebné požiadať komoru o registráciu slobodného povolania.

Ak má člen komory s pozastaveným alebo ukončeným aktívnym členstvom záujem naďalej sa zúčastňovať aktivít komory, je potrebné požiadať komoru o štatút dobrovoľného alebo emeritného člena komory, čo sú čestné funkcie, bez možnosti podnikania.